Mléko a mléčné výrobky

Zajišťujeme základní vyšetření parametrů bezpečnosti mléka a mléčných výrobků. 

Analýzy jsou prováděny akreditovanými metodami dle požadavků zadavatelů nebo v rozsahu stanoveném legislativou.

Cena za vyšetření je platná dle aktuálního ceníku.

Popis

 

Provádíme analýzy

Dle metody Legislativa Přibližná doba vyšetení  
Aktivita vody aw SOP 50.26   1 den  

Bacillus cereus

ČSN EN ISO 7932 ČSN 56 9609 2 dny bez konfirmace  

Bakterie mléčného kvašení

ČSN ISO 15214

Vyhláška 397/2016 Sb.

3 dny  

Bifidobacterie

ČSN ISO 29981   3 dny  
Campylobacter spp. - průkaz SOP 50.29   4 dny při negativním nálezu  
Celkové počty mikroorganismů ČSN EN ISO 4833 - 1,2 Nařízení (ES) č.853/2004 3 dny  

Detekce stafylokokových enterotoxinů – souprava VIDAS

SOP 50.34 Nařízení 2073/2005 Sb. 2 dny  

Enterobacteriaceae

SOP 50.31

Nařízení 2073/2005 Sb.

1 den  
Escherichia coli ČSN ISO 16649 - 2 Nařízení 2073/2005 Sb. 1 den  
Koagulázapozitivní stafylokoky ČSN EN ISO 6888 – 1,2,3 Nařízení 2073/2005 Sb. 2 dny bez konfirmace  

Koliformní bakterie

ČSN EN ISO 4832 Účinnost pasterace 1 den  
Koliformní bakterie – technika MPN ČSN ISO 4831   4 dny  
Kvasinky a plísně ČSN ISO 6611   5 dní  
Listeria monocytogenes – průkaz, počty SOP 50.28 Nařízení 2073/2005 Sb.

počty – 2 dny

průkaz – 4 dny při negativním nálezu
 
Psychrotrofní mikroorganismy ČSN ISO 17410, Annex A, B   1 den  
Rezidua inhibičních látek – komerční testy ECLIPSE

SOP 50.19

Nařízení (ES) č.853/2004 do 24 hod  

Rezidua inhibičních látek – komerční testy Premi - Test

SOP 50.19 Nařízení (ES) č.853/2004 do 24 hod  

Rezidua inhibičních látek - plotnová difuzní metoda

SOP 50.4 Nařízení (ES) č.853/2004 1 den  

Salmonella

SOP 50.30 Nařízení 2073/2005 Sb 3 dny při negativním nálezu  
Smyslové vyšetřování - ZÁKLADNÍ

SOP 50.9

 

1 – 5 dní dle náročnosti

 
Smyslové vyšetřování - ROZŠÍŘENÉ

SOP 50.9

  1 – 5 dní dle náročnosti  
Somatické buňky - průtoková cytometrie

SOP 50.12

Nařízení (ES) č.853/2004 1 den  

Stanovení charakteristických mikroorg. v jogurtu

ČSN ISO 7889 Vyhláška 397/2016 Sb. 3 dny  
Staphylococcus aureus ČSN EN ISO 6888 – 1,2,3 Vyhláška 289/2007 S. 2 dny bez konfirmace  
Termostatová zkouška SOP 50.15 ČSN 56 9609 7-10 dní  

 

Mikrobiologie - stěry, JUT, staf. enterotoxiny

MVDr. Ivana Chytilová
770 118 998
ivana.chytilova@svupraha.cz

Časté dotazy

Jaký odběrový materiál mohu použít?

Jako odběrový materiál můžete použít: sterilní sáčky, nože, lžíce, lopatky na sypké materiály, naběračky, láhve.

Jaké množství vzorku je potřebné k vyšetření?

Záleží na formě dodaného vzorku:

Tekutý vzorek 300 ml

Kašovitý vzorek 250 g

Pevný vzorek 300 g

Sušený vzorek 150 g

Koncentrát 150 g