Maso a masné výrobky

Zajišťujeme základní vyšetření parametrů masa a masných výrobků výrobků. 

Analýzy jsou prováděny akreditovanými metodami dle požadavků zadavatelů nebo v rozsahu stanoveném legislativou.

Cena za vyšetření je platná dle aktuálního ceníku.

Popis

Provádíme analýzy

Dle metody Legislativa Přibližná doba vyšetení    
Celkové počty mikroorganismů ČSN EN ISO 4833- 1,2

NK (ES) 2073/2005

ČSN 56 9609

3 dny    

Koliformní bakterie

ČSN EN ISO 4832 ČSN 56 9609 1 den    

Kvasinky a plísně (aw>0.95]

Osmofilní kvasinky a xerofilní plísně

(aw <0.95]

ČSN ISO 21527-1

ČSN ISO 21527-2

ČSN 56 9609 5-7 dní    

Salmonella průkaz

25 g, 10 g

SOP 50.30

NK (ES) 2073/2005

 ČSN 56 9609

3 dny při negativním nálezu    
Koagulázopozitivní stafylokoky ČSN EN ISO 6888 - 1,2,3 NK (ES) 2073/2005

2 dny bez konfirmace

   
Staphylococcus aureus ČSN EN ISO 6888 – 1,2,3 Vyhláška 289/2007 S. 2 dny bez konfirmace    
Bacillus cereus ČSN ISO 7932 ČSN 56 9609 2 dny bez konfirmace    

Termostatová zkouška

SOP 50.15 ČSN 56 9609 7-10 dní    
Campylobacter spp.  průkaz, počet/g SOP 50.29 NK (ES) 2073/2005

4 dny při negativním nálezu

   

Escherichia coli

ČSN ISO 16649–2 NK (ES) 2073/2005 1 den    
Listeria monocytogenes – průkaz, počet/g 50.28 NK (ES) 2073/2005

stanovení počtu – 2 dny

průkaz – 5 dní při negativním nálezu

   
Sulfitredukující klostridie ČSN EN ISO 15213-1

NK (ES) 2073/2005

ČSN 56 9609

1 den    
Clostridium perfringens ČSN EN ISO 15213-2

NK (ES) 2073/2005

ČSN 56 9609

1 den při negativním nálezu    
Enterobacteriaceae SOP 50.31

NK (ES) 2073/2005

ČSN 56 9609

1 den    
Bakterie mléčného kvašení ČSN ISO 15214 ČSN 56 9609 3 dny    
Pseudomonas aeruginosa ČSN EN ISO 13720 ČSN 56 9609 2 dny při negativním nálezu

 

 
Toxické produkty mikroorganismů

Detekce stafylokokových enterotoxinů

– souprava VIDAS

ČSN EN ISO 19020

NK (ES) 2073/2005

ČSN 56 9609

3–5 dnů    
Toxické produkty mikroorganismů

Gen pro toxiny

C. perfringens a

C. botulinum*

ČSN 56 9609 3–5 dnů    
Toxické produkty mikroorganismů

Detekce Escherichia coli produkující shigatoxin (STEC),

stanoveni sérotypů O157, O111, O26, O103 a O145; SOP 50.22 

NK (ES) 2073/2005

3–5 dnů    
Smyslové vyšetřování potravin - základní

SOP 50.9

Vyhláška 69/2016 Sb. 1–5 dní dle náročnosti    
Smyslové vyšetřování potravin - rozšířené

                 SOP 50.9

Vyhláška 69/2016 Sb. 1–5 dní dle náročnosti    
Rezidua inhibičních látek-plotnová difuzní metoda SOP 50.4 NK (ES) č.853/2004 1 den    
Rezidua inhibičních látek-Premi - Test SOP 50.19 NK (ES) č.853/2004 do 24 hod    
Aktivita vody aw SOP 50.26 NK (ES) 2073/2005 1 den    

Detekce stafylokokových enterotoxinů           SOP 50.34                        NK (ES) 2073/2005          3–5 dnů
                                                                                                                 ČSN 56 9609

 

Hygiena potravin a krmiv

MVDr. Jan Kučera
723 222 839
jan.kucera@svupraha.cz

Časté dotazy

Jaký odběrový materiál mohu použít?

Jako odběrový materiál můžete použít: sterilní sáčky, nože, lžíce, lopatky na sypké materiály, naběračky, láhve.

Jaké množství vzorku je potřebné k vyšetření?

Záleží na formě dodaného vzorku:

Tekutý vzorek 300 ml

Kašovitý vzorek 250 g

Pevný vzorek 300 g

Sušený vzorek 150 g

Koncentrát 150 g