Za botulotoxin (z latinského botulus = klobása), resp. botulin, klobásový jed je obecně označován neurotoxin produkovaný bakteriemi Clostridium rodů botulinum, argentinense, butyricum a baratii (neurotoxinogenní klostridia).
Popis
Antigenní struktura toxinu je značně heterogenní, ale obecně lze říci, že je to termolabilní (varem po dobu 10 min je inaktivován) polypeptid tvořený dvěma řetězci aminokyselin. Účinek toxinu spočívá v inhibici uvolňování acetylcholinu do synaptického prostoru neuronů, který se projevuje jako reverzibilní paralýza příčně pruhovaných svalů spojená s postižením neurovegetativního systému. Smrtelná dávka toxinu pro člověka činí 0,1 ng/kg živé váhy. Do současnosti bylo identifikováno sedm typů botulotoxinu označených písmeny A až G. Pro člověka jsou patogenní toxiny typů A, B, E, F a G. Nejčastěji se v České republice vyskytuje botulizmus typu C1 u vodní nebo hrabavé drůbeže a farmově chovaných masožravců.
Toxin | Hlavní oblasti výskytu | Hlavní zdroje | Vnímavé druhy |
A | západ USA, Aljaška, bývalá SSSR | polokonzervy (maso, ryby, zelenina) | člověk, kuřata, norci |
B | USA, Aljaška, Evropa | polokonzervy, domácí konzervy (vepřové maso, uzeniny, zelenina), rány | člověk, koně, hovězí dobytek, kuřata, vodní ptáci |
C1 | Kanada, západ USA, Jižní Amerika, Evropa | tlející rostliny, alkalické rybníky, bahno, krmivo živočišného původu | vodní ptáci, kuřata, lišky, psi |
C2 | Austrálie, Jižní Afrika | alkalické píce, mršiny | hovězí dobytek, kuřata |
D | Jižní Afrika | mršiny | hovězí dobytek, kuřata |
E | bývalá SSSR, sever Kanady, Aljaška | syrové nebo zkažené mořské produkty | člověk, mořská fauna, vodní ptáci, lišky |
F | Dánsko | domácí játrová paštika | člověk |
G | Argentina | půda | člověk, primáti, kuřata, morčata |
Neurotoxinogenní klostridia jsou grampozitivní sporulující tyčinkovité bakterie, která jsou komenzálem trávicího ústrojí zvířat a ryb. Spóry se vyskytují také v půdě a vodě, jsou tedy možným kontaminantem potravin a krmiv. Produkce všech typů botulotoxinů je vázána na anaerobní podmínky, pH 4,8 - 8,5 a teplotu asi 30 °C. Většina kmenů neurotoxinogenních klostridií produkuje jeden typ neurotoxinu, ale byly popsány i kmeny produkující více toxinů.
Pro preventivní testování vzorků potravin, krmiv a dalšího biologického materiálu v rámci zkoušek biologické nezávadnosti, exportních a importních požadavků a zdravotních zkoušek je však v souladu s §15 odst. 3 zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, zavedena metoda alternativní k biologickému pokusu. Tato metoda pracuje na principu detekce genů pro produkci botulotoxinů typu A, B, C, D, E a F u klostridií přítomných ve vyšetřovaném vzorku.
Ke stažení
Typ souboru | Název | Velikost | |
---|---|---|---|
Vyšetření - Vzorku - obecný formulář | 0,4 MB | Stáhnout | |
Vyšetření - Vzorku - obecný formulář | 0,1 MB | Stáhnout |
Časté dotazy
Nejvhodnější materiál pro tento typ vyšetření jsou vzorky krmiva (granule, konzervy, pelety), vedlejší živočišné produkty, minerální a krmné směsi nebo doplňky výživy pro zvířata. Dále jsme schopni vyšetřit potraviny a doplňky stravy určené k lidskému konzumu (tepelně opracované a neopracované masné výrobky, konzervy atd.) a environmentální vzorky (půda, bahno a kaly atd.)
V případě molekulárně genetické detekce klostridií produkujících botulotoxin se doba vyšetření pohybuje v rozmezí 5-10 dní.